Az AMD, vagyis időskori makula degeneráció az egyik ideghártya rész fokozatos romlását jelenti, amelynek eredményeképpen a beteg elveszti az éleslátás képességét, sőt, akár teljesen meg is vakulhat.
Korábbi kutatások bizonyították, hogy egyes kulcsfontosságú tápanyagok, mint a lutein nevű antioxidáns, a C-vitamin és az E-vitamin segíthetnek megelőzni az AMD-t. A mostani kutatás során a tudósok 4000 felnőttet vizsgáltak meg.
Az eredmények szerint azok a résztvevők, akiknek étrendje omega-3 zsírsavakban, C-vitaminban, E-vitaminban, cinkben, luteinben és zeaxanthinban gazdag, kisebb eséllyel lesznek betegek. A lutein és a zeaxanthin növényi pigmentek, amelyek igen erős antioxidáns hatásokkal rendelkeznek. Legnagyobb mennyiségben a brokkoliban, a spenótban és más leveles zöldségekben, valamint a tojássárgájában találhatók meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése