2008. február 14., csütörtök

Az étrend megtervezése, vásárlás

Gasztronómia - Szakácskönyv - Alap technikák
Írta: SzabadCikk

Étrend tervezése
Az előkészítés már az étrend megtervezésével kezdődik, mert ennek tudatában lehet csak megtervezni a vásárlást. Tehát készítsünk egy listát, hogy milyen ételeket kívánunk elkészíteni, és nézzük meg mik a hozzávalók, állítsuk össze a vásárolni kívánt termékek listáját. Mindig legyen tartalék recept, ha éppen valamelyik alapanyagot nem tudjuk megvásárolni, mit készíthetünk helyette.


Vásárlás
A vásárlással kezdődnek a gondok, más fajta húst veszünk levesnek, megint mást pörköltnek, vagy pecsenyének. A mennyiségről is kell lenni némi fogalmunk, mert nem mindegy, hogy mit kell elkészítenünk és azt hány személyre tálaljunk. Figyelembe kell venni a család étkezési szokásait, a családtagok egészségi állapotát, mert nem elég tudnuk, hogy hányan ülnek az asztalhoz. Jó tudni kinek - mi a kedvenc étele, mert abból többet fog elfogyasztani, de figyelembe kell venni egyes családtagokra vonatkozó diétás előírásokat is.

A köretekkel, tésztafélékkel már könnyebb dolgunk van, mert ezekből, - a csomagolásnak köszönhetően, - általában a szükségesnél többet vásárolunk. A gyümölcsöket sem porciózzuk ki, 1-2 kg minden családban elegendő. Inkább többfélét vásároljunk, mint egy fajtából sokat.

A fűszerek eléggé hosszú időn keresztül megőrzik aromáikat, egy-egy csomag tartalma, (megfelelő tárolás mellett), hónapokra elegendő.

Forrás: Wikibook/ Szabadcikk - Étrend



Nincsenek megjegyzések: