2.) A főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olívaolajat használjunk. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
3.) Kerüljük a sós ételeket, próbáljunk meg kevesebb sót használni főzéshez, sütéshez. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk. Például:bazsalikom, oregánó, kaukkfű, majoranna, kurkuma
4.) Kerüljük a zsíros ételeket. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok (csirke, hal) és húskészítmények. Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.
5.) Fogyasszunk naponta tejet vagy tejterméket (pl. joghurtot, túrót, kefírt). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.
6.) Hetente legfeljebb 1-2x együnk édességeket, süteményeket. Ételeinket nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, kristálycukor helyett használjunk mézet, nyírfacukrot, steviát.. Igyunk sok házilag elkészített gyümölcs- és zöldséglevet, cukros üdítők és szörpök helyett. A kávéba, teába inkább édesítőszert tegyünk.
7.) Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét.
8.) Fehér kenyér helyett fogyasszunk teljes kiőrlésű barna kenyeret. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább salátát, párolt zöldségeket válasszunk.
9.) Mozogjunk rendszeresen, ezzel jó kondiba hozzuk magunkat, ezzel is kerüljük a mértéktelen, felesleges étkezést.
10.) Szomjúságunkat vízzel csillapítsuk, sőt naponta fogyasszunk 2-3 litert.
11.) Mellőzzük a dohányzást.
12.) A helyes táplálkozás fedezi a szervezet élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése