2014. július 27., vasárnap

Az egészséges táplálkozás 12 pontja

 

1.) Étrendünket állítsuk össze minél változatosabban, többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, kóstoljunk meg más ételeket is, és csak kipróbálás után mondjunk véleményt. A sokszínű, változatos ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezetünk.

2.) A főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olívaolajat használjunk. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.

3.) Kerüljük a sós ételeket, próbáljunk meg kevesebb sót használni főzéshez, sütéshez. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk. Például:bazsalikom, oregánó, kaukkfű, majoranna, kurkuma

4.) Kerüljük a zsíros ételeket. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok (csirke, hal) és húskészítmények. Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

5.) Fogyasszunk  naponta tejet vagy tejterméket (pl. joghurtot, túrót, kefírt). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.

6.) Hetente legfeljebb 1-2x együnk édességeket, süteményeket. Ételeinket nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, kristálycukor helyett használjunk mézet, nyírfacukrot, steviát.. Igyunk sok házilag elkészített gyümölcs- és zöldséglevet, cukros üdítők és szörpök helyett. A kávéba, teába  inkább édesítőszert tegyünk.

7.) Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét.

8.) Fehér kenyér helyett fogyasszunk teljes kiőrlésű barna kenyeret. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább salátát, párolt zöldségeket válasszunk.

9.) Mozogjunk rendszeresen, ezzel jó kondiba hozzuk magunkat, ezzel is kerüljük a mértéktelen, felesleges étkezést.

10.) Szomjúságunkat vízzel csillapítsuk, sőt naponta fogyasszunk 2-3 litert.

11.) Mellőzzük a dohányzást.

12.) A helyes táplálkozás fedezi a szervezet élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.






Nincsenek megjegyzések: