A méz
Ugyan magas a kalóriatartalma, mégis
rengeteg tápanyagot tartalmaz: 19 aminosav, 33 ásványi anyag, 11
vitamin, számos enzim, rengeteg nyomelem (kalcium, foszfor, magnézium,
klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán,
alumínium) található meg benne.
A méz az olyan természetes édes termékek
közé tartozik, amelyek normális esetben a termelés helyétől, a
kaptártól a fogyasztóig semmiféle módosuláson nem megy át.
Rendkívül
értékes táplálék, szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz, amely
molekula-szerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a
szervezetbe.
Egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak, és nem
raktározódnak a szervezetben, így nem hizlal.
A szorbit
Színtelen, szagtalan, kissé édeskés ízű,
vízben jól oldódó, semleges kémhatású cukoralkohol. Mivel a glükóz
lényegesen olcsóbb, mint a fruktóz, így a szorbitot ebből állítják elő.
Kevésbé édes mint a szacharóz. A szorbit lassabban szívódik fel, mint a
cukrok. Lassan alakul át glükózzá, ezért csak kismértékben fokozzák a
vércukortartalmat. Kedvező tulajdonsága, hogy az élesztőgombák nem
bontják, továbbá késlelteti az avasodást. Hátrányuk, hogy puffadást és
gyakran hasmenést okoznak, ha kis mennyiségnél többet fogyasztanak
belőlük, amely alapvetően korlátozza a felhasználhatóságukat.
A nyírfacukor
A xylitol egy édesítőszer, mely
amellett, hogy biztonságos és természetes, nélkülözi a cukor és a
mesterséges édesítők mellékhatásait. Szénhidráttartalma 75%-kal,
kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cukorénál, valamint a
vércukorszintet sem emeli meg. A cukoréval azonos mennyiségben kell
adagolni, ami megkönnyíti a receptek átalakítását. Segítségével
megtartható a normális vércukorszint és az elhízástól sem kell tartani.
Lassú felszívódásának és átalakulásának köszönhetően fokozza a
jóllakottság érzését, ennek következtében használatával megelőzhető a
túlevés. A cukorénál alacsonyabb kalóriatartalma miatt képes
hozzájárulni a hatékony fogyáshoz.
Eritritol
Természetes úton képződő cukoralkohol, amelyet a cukor erjesztésével állítanak elő, a joghurtkészítéshez hasonló folyamattal. A cukornál mintegy 30%-kal kevésbé édes, de grammonként mindössze 0,2 kalória van benne, amely gyakorlatilag nullának tekinthető. Egészségügyi előnye, hogy a legnagyobb része felszívódik a vékonybélben, csak nagyon minimális mennyiség kerül a vastagbélbe, így nem okoz bélproblémákat. Kutatások szerint a felszívódott mennyiségnek több mint 90%-a változatlan formában távozik a szervezetből a vizelettel, 24 órán belül. Így szinte semmi nem marad a szervezetben, biztonságos és nem hizlal. Utóíze minimális, csak az ízekre, aromákra érzékenyek éreznek valami kis utóízt a fogyasztása során. Ételbe, italba kiválóan használható, hiszen így alkalmazva még enyhébb az utóíze.A stevia
A steviát már évszázadok óta használják
gyógynövényként, mivel nullkalóriás és glikémiás indexe is nulla. A
szervezeten emésztetlenül halad végig, ezért nem hizlal viszont kiváló
energiaforrásként működik. Fogyasztása ajnálott a cukorbetegeknek,
fogyókúrázóknak, candida-diétán élőknek és mindenkinek, aki egészségét
meg akarja őrizni. Esetenként okozhat enyhe hasmenést.
A maltit
A maltitol kukoricakeményítő alapú
természetes édesítőszer, melynek édesítő hatása közel azonos a
cukoréval, ezért alkalmazása során nincs szükség egyéb hozzáadott
mesterséges édesítőszerekre. Önmagában is természetes édességet biztosít
úgy, hogy kíméli a fogakat, 40%-kal kevesebb a kalóriaértéke, mint a
cukornak- diabetikus táplálék előállítása során a maltitol jelenleg a
legideálisabb édesítőszer. Nincs ismert mellékhatása. Lassan szívódik
fel, így a vércukorszintet kismértékben emeli, azaz kedvező a glikémiás
indexe (GI 20-30), ezért a legideálisabb édesítőszer (nem csak)
cukorbetegek számára.
A mannit
A mannit egy cukoralkohol, mely a
szervezetben lassan bomlik le. A glükóz redukciójával keletkezik, amikor
annak aldehid-csoportja hidroxil-csoporttá alakul. Vizes oldatban lead
egy hidrogén-iont, ezért enyhén savas kémhatású. A savas kémhatás
ellensúlyozásához általában nátrium-hidrogénkarbonátot alkalmaznak. A
mannit a biológiai membránokon nem képes áthatolni. Nagy mennyiség
elfogyasztása esetén puffadás, hasmenés léphet fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése