Narancs
- A legkitűnőbb C-vitamin-források egyike.
- Egy átlagos méretű narancsból nagyjából 70 mg C-vitamin facsarható ki.
- Mérsékelten nagy mennyiségben (legfeljebb napi 200 mg) növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok, az immunglobulinok és a vírusfertőzés, valamint a rákbetegség leküzdésében fontos szerepet játszó interferon szintjét a vérben.
Citrom
- A citrom tulajdonságai közül messze kiemelkedik magas C-vitamin tartalma, 52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban. Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik (P-vitamin, szerves savak, szelén, rostok, stb.).
- Ebből kifolyólag a citrom mind rövid, mind pedig hosszú távon remek hatást gyakorol a táplálkozási egyensúly fenntartására.
- Kalóriaszegény és rendkívül könnyű felhasználni, ezért a mai rohanó világ életviteléhez is nagyszerűen alkalmazkodik, s az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk.
Ananász
Többféle kedvező hatást gyakorol egészségünkre az ananász.
- Az ananász legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, mely a fehérje emésztésében nyújt hathatós segítséget, valamint szerepet játszik a zsír elégetésében is.
- Fogyókúra idején ez a gyümölcs, illetve a belőle nyert gyümölcslé számottevően befolyásolja a "mérleg nyelvét", kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrás étrendnek.
- Csökkenti az édesség utáni vágyat, miközben száz grammja mindössze 57 kalóriát tartalmaz.
- Egy közepes méretű ananász a maga közel 1000 mg-os C-vitamin-tartalmával egy ember egész napi adagját képes fedezni. (48 mg C-vitamin / 100 g gyümölcs)
Grépfrút
A friss grépfrút nemcsak frissítő, de tele van vitaminokkal, rostokkal, ásványi anyagokkal is.
- Rendkívül magas a rost- és víz-, valamint igen alacsony szénhidrát és zsírtartalma, és a szervezetre gyakorolt élettani hatásai.
- Jóllehet egy ideig zsírégetőként tartották számon a friss gyümölcsöt, ezt azonban laboratóriumi vizsgálatok nem támasztották alá.
- Egyes vegyületei (főként a glikozidok) segítik az ásványi anyagok felszívódását, kedvezően hatnak a szívműködésre, mások serkentik a máj zsírbontó aktivitását.
- Egy teljesen kifacsart grépfrút körülbelül 35 mg C-vitamint ad ki magából.
Alma
Az alma egy őszi kedvenc. Antioxidánsokat tartalmaz.- Segít csökkenteni a koleszterinszintet.
- Magas antioxidáns és ásványi anyag tartalma.
- Egy hétköznapi méretű almában darabonként csak 7-10 mg C-vitamin van
- Nagyon jól tárolható, szállítható.
- Több mint 1000 fajta alma található a világon.
- Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav.
- Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.
- Nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van sok betegségre.( bélhurut, vérhas, aranyér...)
Körte
A körte mérsékelt égövi gyümölcs. Gyümölcskúrához is ideális.
- Finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető.
- Több mint 5000 körtefajtát ismerünk, ebből 25-öt termesztenek, és körülbelül 10 fajtája kerül a piacra.
- A körte elég sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet.
- Cukorbetegek is fogyaszthatják.
- Segíti az emésztést.
- Egy hétköznapi méretű körte C-vitamin tartalma 7-10 mg.
Kiwi
Kellemes ízű, kissé savanykás, sok apró magú gyümölcs a kiwi.
- Bársonyos héját nem tanácsos elfogyasztani.
- Magas a vitamin- és szervessó-tartalma.
- Élénkítő, frissítő gyümölcs.
- Nagy mennyiséget tartalmaz a lutein nevű antioxidánsból, amely komoly szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében.
- Figyelemre méltó tápanyagok: C-vitamin, rost, kálium-, réz-, magnézium-, E-vitamin, mangán
- A kiwi az egyik legbőségesebb természetes C-vitamin-forrás. Már egy darab is fedezi a napi vitaminszükségletünket. Egy szem kiwiben tízszer annyi a C-vitamin, mint egy narancsban.
- Erősíti az immunrendszert.
- Erősíti a csontokat, erősíti az izomzatot.
- Segít a gyulladásos betegségek leküzdésében.
Barack
Számos jótékony hatással is rendelkezik az egészségünk és a bőrápolás tekintetében is.
- Főleg A- és C-vitamint tartalmaz az őszibarack, de ezen kívül fontos ásványi anyagok is találhatóak benne.
- Az őszibarackban és a nektarinban található ásványi anyagoknak köszönhetően nagyon hatásos segítség a magas vérnyomás csökkentéséhez.
- Nagy mértékben hozzájárul a különböző gyulladásos betegségek megelőzéséhez és az izmok megfelelő működéséhez is.
- Emésztésjavító.
- Ezen kívül vízhajtó hatással is rendelkezik, így a vesék és a húgyvezeték tisztításában is nagy szerepe van.
- 100gramm C-vitamin tartalma csupán 7-10mg.
Szőlő
A szőlő fogyasztása különösen ajánlott, mivel nagyon sokféle vitamint tartalmaz.
- A szőlő gyógyhatóanyagai a C- és B-vitamin, kálium-, kalcium-, magnézium- és niacin bioflavonoidok.
- A jelenlegi táplálkozástudomány a szív- és keringési betegségekben tartja leghatékonyabbnak a gyógyerejét.
- Tisztítja az erek falát.
- Segít az érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában, a szívizmok rugalmas működésében is.
- A szőlő fogyasztása a májra és az epére is jótékony hatású.
- C-vitamin tartalma 4-11mg.
Szilva
Fogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákban, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is.- A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
- Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.
- Koleszterincsökkentő.
- Veseműködést serkentő.
- Belső vérzésekre: A gyógyszer rá az ásványokkal és vitaminokkal való ellátás, így hasznos lehet az aszalt szilva is.
- Emésztési zavarokra is jótékony hatással van a fogyasztása.
- Fáradságűző.
- C-vitamin tartalma 10 mg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése