2014. július 28., hétfő

Gyümölcsök és C-vitamin tartalmuk

Narancs



  • A legkitűnőbb C-vitamin-források egyike.
  • Egy átlagos méretű narancsból nagyjából 70 mg C-vitamin facsarható ki.
  • Mérsékelten nagy mennyiségben (legfeljebb napi 200 mg) növeli az immunrendszer által termelt  ellenanyagok, az immunglobulinok és a vírusfertőzés, valamint a rákbetegség leküzdésében fontos szerepet játszó interferon szintjét a vérben.

Citrom


  • A citrom tulajdonságai közül messze kiemelkedik magas C-vitamin tartalma, 52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban. Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik (P-vitamin, szerves savak, szelén, rostok, stb.).
  • Ebből kifolyólag a citrom mind rövid, mind pedig hosszú távon remek hatást gyakorol a táplálkozási egyensúly fenntartására. 
  • Kalóriaszegény és rendkívül könnyű felhasználni, ezért a mai rohanó világ életviteléhez is nagyszerűen alkalmazkodik, s az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk. 

Ananász 

 
                                 Többféle kedvező hatást gyakorol egészségünkre az ananász.  
  • Az ananász legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, mely a fehérje emésztésében nyújt hathatós segítséget, valamint szerepet játszik a zsír elégetésében is.
  • Fogyókúra idején ez a gyümölcs, illetve a belőle nyert gyümölcslé számottevően befolyásolja a "mérleg nyelvét", kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrás étrendnek. 
  • Csökkenti az édesség utáni vágyat, miközben száz grammja mindössze 57 kalóriát tartalmaz.
  • Egy közepes méretű ananász a maga közel 1000 mg-os C-vitamin-tartalmával egy ember egész napi adagját képes fedezni. (48 mg C-vitamin / 100 g gyümölcs) 

 Grépfrút

 


A friss grépfrút nemcsak frissítő, de tele van vitaminokkal, rostokkal, ásványi anyagokkal is. 

  • Rendkívül magas a rost- és víz-, valamint igen alacsony szénhidrát és zsírtartalma, és a szervezetre gyakorolt élettani hatásai. 
  • Jóllehet egy ideig zsírégetőként tartották számon a friss gyümölcsöt, ezt azonban laboratóriumi vizsgálatok nem támasztották alá. 
  • Egyes vegyületei (főként a glikozidok) segítik az ásványi anyagok felszívódását, kedvezően hatnak a szívműködésre, mások serkentik a máj zsírbontó aktivitását. 
  • Egy teljesen kifacsart grépfrút körülbelül 35 mg C-vitamint ad ki magából.

Alma

Az alma egy őszi kedvenc. Antioxidánsokat tartalmaz. 

  • Segít csökkenteni a koleszterinszintet.
  •  Magas antioxidáns és ásványi anyag tartalma. 
  •  Egy hétköznapi méretű almában  darabonként csak 7-10 mg C-vitamin van
  •  Nagyon jól tárolható, szállítható.
  •  Több mint 1000 fajta alma található a világon.
  •  Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. 
  • Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.
  •  Nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van sok betegségre.( bélhurut, vérhas, aranyér...)

Körte

 


 A körte mérsékelt égövi gyümölcs. Gyümölcskúrához is ideális.

  •  Finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető.
  •  Több mint 5000 körtefajtát ismerünk, ebből 25-öt termesztenek, és körülbelül 10 fajtája kerül a piacra.
  •  A körte elég sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet.
  •  Cukorbetegek is fogyaszthatják.
  • Segíti az emésztést.
  • Egy hétköznapi méretű körte C-vitamin tartalma 7-10 mg.

Kiwi


Kellemes ízű, kissé savanykás, sok apró magú gyümölcs a kiwi.

  • Bársonyos héját nem tanácsos elfogyasztani. 
  • Magas a vitamin- és szervessó-tartalma. 
  • Élénkítő, frissítő gyümölcs. 
  •  Nagy mennyiséget tartalmaz a lutein nevű antioxidánsból, amely komoly szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében.
  •  Figyelemre méltó tápanyagok: C-vitamin, rost, kálium-, réz-, magnézium-, E-vitamin, mangán
  •  A kiwi az egyik legbőségesebb természetes C-vitamin-forrás. Már egy darab is fedezi a napi vitaminszükségletünket. Egy szem kiwiben tízszer annyi a C-vitamin, mint egy narancsban.
  •  Erősíti az immunrendszert.
  •  Erősíti a csontokat, erősíti az izomzatot.
  • Segít a gyulladásos betegségek leküzdésében.

Barack

Számos jótékony hatással is rendelkezik az egészségünk és a bőrápolás tekintetében is. 

  • Főleg A- és C-vitamint tartalmaz az őszibarack, de ezen kívül fontos ásványi anyagok is találhatóak benne. 
  • Az őszibarackban és a nektarinban található ásványi anyagoknak köszönhetően nagyon hatásos segítség a magas vérnyomás csökkentéséhez.
  • Nagy mértékben hozzájárul a különböző gyulladásos betegségek megelőzéséhez és az izmok megfelelő működéséhez is.
  •  Emésztésjavító.
  •  Ezen kívül vízhajtó hatással is rendelkezik, így a vesék és a húgyvezeték tisztításában is nagy szerepe van.
  • 100gramm C-vitamin tartalma csupán 7-10mg.


Szőlő

A szőlő fogyasztása különösen ajánlott, mivel nagyon sokféle vitamint tartalmaz.

  •  A szőlő gyógyhatóanyagai a C- és B-vitamin, kálium-, kalcium-, magnézium- és niacin bioflavonoidok. 
  • A jelenlegi táplálkozástudomány a szív- és keringési betegségekben tartja leghatékonyabbnak a gyógyerejét.
  • Tisztítja az erek falát. 
  • Segít az érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában, a szívizmok rugalmas működésében is. 
  • A szőlő fogyasztása a májra és az epére is jótékony hatású.
  • C-vitamin tartalma 4-11mg. 

Szilva 

Fogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákban, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is.

  •  A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
  • Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.
  •  Koleszterincsökkentő.
  •  Veseműködést serkentő.
  •  Belső vérzésekre: A gyógyszer rá az ásványokkal és vitaminokkal való ellátás, így hasznos lehet az aszalt szilva is.
  •  Emésztési zavarokra is jótékony hatással van a fogyasztása.
  •  Fáradságűző.
  •  C-vitamin tartalma 10 mg.

 






 



Nincsenek megjegyzések: